Jongeren

Online jongerenchat (BeU)

Dinsdag en donderdag van 19:00 - 21:00 uur

Enschede heeft de primeur: de eerste anonieme lokale chatbox voor jongeren

In 2020 ontstonden de eerste ideeën om online een plek te creëren waar jongeren vragen kunnen stellen aan een jongerenwerker, of hun verhaal kwijt kunnen. Om snel te kunnen schakelen werd destijds de chatfunctie op de website van jongerenwerkorganisatie Alifa gebruikt. Die werkte simpel en was goed bereikbaar. Na een paar maand bleek er een grote drempel te zijn: chatten voelde niet anoniem, hoewel het dat wel was. Daarom is door Alifa nu een nieuwe jongerenchat ontwikkeld!

Inspiratie

De nieuwe chatbox is geïnspireerd door de Kindertelefoon. Telefonisch, maar tegenwoordig ook online, kunnen kinderen praten met een getrainde vrijwilliger of een leeftijdsgenoot. Be U Enschede, naam bedacht door een stagiaire van Alifa, is er voor alle jongeren tussen de 12 en 27 jaar. De Kindertelefoon is er van 8 tot 18 jaar. 

Neutraal

www.beu-enschede.nl is een neutrale website, het draait allemaal om verbinding maken met die ander aan de andere kant van de chatbox. Aan de kant van Alifa staat een jongerenwerker paraat. Die is gewend maar ook geschoold om te praten met jongeren, of dat nou op straat is of online. De jongere is aan zet, die kan alles kwijt. Geen vraag is te gek, wees jezelf: just Be U. 

Nieuw middel voor jongerenwerk

De ervaring leert de jongerenwerkers van Alifa dat er, zeker in deze tijd, veel onderwerpen spelen bij jongeren. School en werk, relaties en vriendschappen onderling, seksualiteit, geldzorgen, toestanden thuis. Of extreme verveling, in deze vakantieperiode. Maar ook specifieke meidenproblemen zoals menstruatie of zwangerschap. Vaak is er sprake van veel onzekerheid. Sommige kwesties kunnen jongeren thuis moeilijk aan de orde stellen. Met behulp van de chatbox op BeU-enschede.nl zijn de lokale jongerenwerkers ook online een luisterend oor, zonder te oordelen en met de optie om advies te geven. In deze vakantieperiode zijn jongeren nog meer online, vandaar ook daar extra aanwezigheid. Contact met een jongerenwerker die ook face to face beschikbaar is.

Volledig anoniem

De toegang tot de chatbox is laagdrempelig, het meest belangrijke kenmerk. Privacy is volledig gewaarborgd. Maar het hoeft niet bij anoniem contact te blijven. Als jongeren er behoefte aan hebben, kunnen er vervolgafspraken worden gemaakt. De jongerenwerker is geen traditionele hulpverlener. De jongerenwerker is erop gericht jongeren te helpen. Jongeren sterker te maken op verschillende manieren. Talentontwikkeling, problemen helpen oplossen, in beweging helpen of soms eenvoudigweg: luisteren naar het verhaal. Jongerenwerkers werken zonder indicatie, anders dan andere hulpverleners. 

BeU-enschede.nl is in deze proefperiode elke dinsdag en donderdagavond geopend van 19 tot 21 uur. De jongerenwerkers testen hiermee uit of de tijdstippen goed passen bij de leefwereld van jongeren.

Er zijn geen activiteiten gevonden.

Chat