corona-statement

Corona-statement Enschedese jongeren

Naar aanleiding van de oproep die minister-president Rutte tijdens de persconferentie deed: ‘jongeren, kom met ideeën en jullie creativiteit’ is Alifa samen met jongeren en partners mee gaan denken over de maatregelen. Donderdag avond, 4 juni, zijn wij bijeen gekomen. Er waren 5 verschillende jongerenwerkers aanwezig, met ieder 5 jongeren uit hun eigen stadsdeel. Ook sloten hier netwerkpartners bij aan zoals de politie, een preventiemedewerker van Tactus, jongerencoaches en wijkcoaches.

 

Jongeren gaven bij binnenkomst al aan dat ze langzamerhand een beetje corona-moe zijn geworden. Toch hing er een ontzettende fijne en positieve sfeer in de ruimte. Het was voelbaar dat we elkaar en het menselijke (dan wel op anderhalve meter) contact gemist hebben. Door middel van verschillende stellingen hebben de jongeren de volgende punten verzameld:

School/werk

‘Sommigen van ons liepen ontzettend tegen de online lessen aan. Wanneer er voor een vak net wat extra hulp en aandacht nodig was van de docent, misten wij dit. Dit had niet zozeer met de docent te maken, maar meer met de technologie en de grote van de groep’.

  • Wij hebben behoefte aan fysieke lessen. Kunnen er lessen op verschillende locaties worden gegeven? Met kleinere groepen? En zo ja, bespreek dit met ons! Wij willen duidelijkheid over het komende studiejaar.

Sport

‘Wij vinden het erg fijn dat de sportscholen weer open zijn! Wel blijft afstand houden tijdens het sporten lastig. Anderhalve meter afstand is dan bijna niet te doen. Online sport video’s zijn een goed alternatief. Wel is het langzamerhand te veel online.’

  • We willen meer naar buiten en daarvoor moeten er meer wandelpaden worden opgezet. Hierbij willen we duidelijke stickers op de vloer met: eenrichtingsverkeer. Dit maakt het duidelijker voor ons.

Chillen met vrienden

‘Omdat we onze vrienden voor een lange tijd fysiek hebben moeten missen, beginnen we nu weer meer af te spreken. We chillen dan buiten en vergeten vaak de anderhalve meter regel. Wanneer we de politie voorbij zien rijden, dan worden we er weer aan herinnerd. Ook wij begrijpen wel: regels zijn regels.

  • De boetes die uit worden gedeeld zijn wel erg hoog. Wij willen in plaats van een boete liever afval prikken op het van Heekplein. De boete komt namelijk toch bij onze ouders terecht.
  • Een coronaboete is een strafbeschikking. Dit kan leiden tot een strafblad. Dit vinden wij oneerlijk. Wij hebben niet om deze situatie gevraagd. Het kan onze toekomst verpesten. Dit moet in onze ogen echt anders.

 

Uitgaan

‘We zien uitgaan in verschillende vakken voorlopig nog niet voor ons, maar we missen het wel’.

  • In Enschede hebben we zoveel grote pleinen. Neem de Oude markt en het Wilminkpleintje. Waarom kunnen wij daar niet een avond stappen? De pleinen zijn groot, vaak leeg en in de buitenlucht.
  • Er mag zelfs een scheidsrechter bij aanwezig zijn als er teveel mensen binnenkomen of de afstand niet bewaakt wordt.

Openbaar vervoer

‘Ik reis liever niet. Er hangt een gespannen sfeer en daarnaast moet je verplicht een mondkapje hebben’.

  • Wij vinden mondkapjes te duur. We hebben al niet veel geld te besteden. Kunnen jongeren onder de 18 deze niet gratis krijgen?

De hierboven genoemde punten zijn de meest realistische en haalbare (nieuwe) ideeën. De Enschedese jongeren zijn zich er van bewust dat de veiligheidsregels niet ter discussie staan. En ook zij willen hun opa en oma beschermen om ze daarna weer veilig in hun armen te sluiten.

Wil je meer informatie? Mail dan naar Merle de Vos, jongerenwerker bij Alifa via m.devos@alifa.nl

Er zijn geen actualiteiten gevonden.