Activiteiten voor senioren

Lekker naar buiten

Umfassung Twickel Bergvennen Wandelroute Twickel
Solex- en Scooterrijden De Paasberg Hakenberg
Oelemars Duivelshof Haagse Bos
Lutterzand Zandlopermuseum Dal van de Mosbeek
Engbertsdijksvenen Wakelexpress Buurse zand Arboretum Poort Bulten
Stadswandeling Forellenvisserij Buurse zand

 

Umfassungsweg Twickel

Afbeeldingsresultaat voor Umfassungsweg Twickel
De Umfassungsweg is een wandelroute van circa 11 km. Hij verbindt die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel. De route heeft zijn naam te danken aan de Duitse landschapsarchitect Petzold. Hij was maakte het landgoed van Baron van Heeckeren van Wassenaer steeds mooier. De Umfassungsweg is de enige wandelroute op het landgoed die met paaltjes is uitgezet. Volg de paaltjes met UW erop!

Startpunten:
De Umfassungsewg kun je vanaf verschillende locaties starten.
– Tegenover de Watertoren, Watertorenstraat 5 7491 BC Delden
– Parkeerplaats/tunneltje bij Hotel de Zwaan, Langestraat 2, 7491 AE Delden
– Landgoedwinkel aan de Twickelerlaan (bij het kasteel Twickel).

waar: Hotel-Brasserie De Zwaan, Delden

prijs: Gratis

telefoon: 074-3761206

Maandag t/m zondag: 09.00 uur tot 23.00 uur.

 


00De Bergvennen in Lattrop

Natuurgebied De Bergvennen

Natuurgebied de Bergvennen ligt op ongeveer 6 kilometer van Ootmarsum, tegen de Duitse grens. Fietsroutes die de Bergvennen passeren zijn opgenomen in onze gratis GPS-Fietsroutes door Twente.

Bergvennen en Brecklenkampse Veld ligt in de gemeente Dinkelland. Het gebied bestaat uit twee delen en omvat vennen, vochtige heiden en hei schrale graslanden met jeneverbesstruwelen.

Adres: Bergvennenweg, Latrop

Bron: Natuurmonumenten

 

 


De Paasberg

Afbeeldingsresultaat voor de paasberg lutte

Nog net niet de hoogste, maar wel de heuvel met het mooiste en meest weidse uitzicht. Ook de wandel- of fietstocht naar dit prachtige punt is zeer de moeite waard. De Paasberg is een stuwwal en ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd.

Paasbergweg, De Lutte.

 


Natuurgebied Oelemars

Afbeeldingsresultaat voor Natuurgebied oelemars

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars. De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een vogelkijkhut.

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars. Onlangs is deze plas met omliggende gronden veranderd in een permanent natuurgebied, compleet met een aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatiehut. Vlakbij het terrein staat een grote uitkijktoren met een uitzicht tot ver in Twente en Duitsland. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.

Grensweg/Ravenhorsterweg, Losser

 

00Natuurgebied Duivelshof

Gerelateerde afbeelding

Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.

Variatie is het kenmerk van dit prachtige gebied tussen De Lutte en Losser met akkers, weidelanden, bos, heide en houtwallen. Over de herkomst van de naam wordt veelvuldig gespeculeerd. De landsheer in vroeger tijden zou zijn slecht betalende pachters soms opsluiten in zijn kelders om hen zo aan zich te onderwerpen.

Duivelshofbosweg/Lossersestraat

 


00Haagse Bos (tussen Oldenzaal en Losser)

Afbeeldingsresultaat voor haagse bos enschede

Natuurgebied dat nog een verborgen pareltje is. Geniet volop van de diverse natuur die het Haagse Bos te bieden heeft!

Het Haagse Bos was vroeger een productiebos. Bomen werden er geplant voor de houtproductie. Dankzij de inzet van boswachters van Natuurmonumenten is het Haagse Bos nu een meer natuurlijk bos. Het Haagse bos ligt tussen Oldenzaal en Losser.

 


0Dal van de Mosbeek

Gerelateerde afbeelding
Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.

Dit natuurgebied met een oppervlakte van 51 hectare is gelegen te Mander ten noorden van het dorpje Vasse.

Vanaf Tubbergen slaat u voorbij de kerk in Vasse linksaf de Hooidijk op. Bij de splitsing, bij restaurant “De Liskoel” gaat u linksaf de Oosteriksweg op. U vindt nu snel linksaf de aanduiding naar de parkeerplaats van de molen van “Bels”.

Tot het reservaat behoren gronden langs “de Mosbeek”, heide en bospartijen op de “Galgenberg” en het “Mander Streu”. Tevens verschillende percelen op de “Manderse Es” en gronden rond het dal van de Eendenbeek met oude houtwallen en hakhoutperceeltjes. Ook de watermolens “Bels” en “Frans” liggen in het natuurreservaat.

 


Zandlopermuseum Glanerbrug

Afbeeldingsresultaat voor Zandloper

In het Zandlopermuseum van Glanerbrug zorgen 3200 zandlopers, achthonderd kookwekkers en dokaklokken, stopwatches en zonnewijzers ervoor dat de tijd nooit stil staat. Ook zijn er foto’s, postzegels, bidprentjes, foto’s en telefoonkaarten met zandlopermotief. De kleinste zandloper is vier centimeter, de grootste bijna 1,80 meter. Breng een verrassend bezoek aan dit ‘museum van de tijd’, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund.

Cornelis Houtmanstraat 39

7534 BL Glanerbrug

bezoeken op afspraak: 053 4613765

 


Lutterzand De Lutte

Het natuurgebied Lutterzand is voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een gezellig dagje uit, genieten van de natuur. Het gebied is het gehele jaar toegankelijk waar u vrij kunt wandelen en fietsen op de daarvoor aangegeven paden.

Een absolute topper in de regio wat betreft de combinatie van natuur, ontspannen en genieten. Voor iedere Twentenaar staat Het Lutterzand synoniem voor plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur. Verreweg het meest gefotografeerd is de bekende bocht in de Dinkel aan de westkant van dit 750 ha grote en uiterst gevarieerde natuurgebied.

De rivier stroomt slingerend door het gebied en zorgt hier en daar voor mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen. Centimeter voor centimeter knaagt het stromende water hier stukjes van de oever af. Zeker bij hoog water gaat het soms hard. Zelfs de oudste en stevigste bomen leggen uiteindelijk het loodje en worden een prooi van de stroom. Dat levert steeds weer een iets ander totaalbeeld op, maar altijd even wonderlijk van schoonheid.

De natuur en het glooiende landschap is gevarieerd met dennenbomen, loofbomen, jeneverbessen, zandverstuivingen en heidevelden. Het is ook een hemel op aarde voor tal van vogels en de oever van de Dinkel is het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Op bijna iedere fietskaart van Twente maakt dit gebied deel uit van de route. Bij twee sfeerrijke horecagelegenheden kan men even heerlijk bijkomen op het terras of in het familierestaurant. Het Lutterzand biedt ook plek aan een rustiek gelegen natuurcamping en er staan zomerhuisjes verspreid tussen de bomen. Hoewel er veel mensen komen, is dit prachtige gebied altijd een oase van rust gebleven.

Uw hond mag ook mee, mits aangelijnd.

 


Arboretum Poort Bulten, De Lutte

Afbeeldingsresultaat voor Arboretum Poort Bulten, De Lutte
Arboretum Poort Bulten in De Lutte is een bomenpark met 2500 soorten bomen en struiken van over de hele wereld. Ruim een eeuw geleden stond textielfabrikant en bomenliefhebber A.J.H. Gelderman uit Oldenzaal aan de basis van wat inmiddels is uitgegroeid tot één van de mooiste verzamelingen in Nederland.

De combinatie van bomenpark en bomenweide met vochtige schraallandvegetaties met bijzondere orchideeën vinden pas hun gelijke in het buitenland o.a. Zweden en Estland.
Poort Bulten heeft een oppervlakte van 19 hectare, waarvan het Arboretum 8,6 hectare in beslag neemt. Het is doorsneden door een beek en heeft een recent aangelegd Overpark (3 hectare) met zwerfkeien.
Alle bomen en heesters zijn voorzien van naambordjes. Daarop staat in het Latijn, Nederlands en Duits de soortnaam en de naam van de familie vermeld. Tevens wordt het land of de streek van herkomst vermeld. Er is veel aandacht voor blinden en toegankelijkheid voor gehandicapten.

 


Bezoek het Buurse zand met de Wakelexpress

Afbeeldingsresultaat voor Buurserzand met de Wakelexpress
Genieten van het Buurse zand, ook voor wie minder goed ter been is? Dat kan met electrokar de Wakelexpress!

Vanaf Infocentrum De Wakel neemt de boswachter je mee in de elektrokar, de Wakelexpress. Zo kan iedereen genieten van de vergezichten op de heide met de kenmerkende jeneverbessen, de vennen met kwakende kikkers in het voorjaar en de oudere eikenbosjes met roffelende spechten en boomklevers. Het Buurse meertje is een mooie plek om even te pauzeren.

De Wakelexpres biedt ruimte aan 12 passagiers. Er is ook plek voor een rolstoel, dan blijven er nog 7 zitplaatsen over. Geniet 2 uur lang van de natuur en verhalen van de boswachter. Na afloop is het fijn vertoeven in De Wakel met een heerlijk kopje koffie of thee met vers appelgebak.

Rijdagen en – tijden
Bij voldoende reserveringen (min. 4 personen) rijdt de Wakelexpress op maandag t/m donderdag en op zaterdag en zondag (april t/m oktober) om 14.00 uur.

Reserveer van te voren bij Haaksbergen Promotie / VVV Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, T 053-5722811, info@vvvhaaksbergen.nl.

https://www.touristserver.nl/img/71966/C710X460/De-Wakel-Buurserzand_NAsbroek+%281%29.jpg

Informatiecentrum De Wakel | Natuurmonumenten, Stendermolenweg 9, 7481 PR Buurse

00


Engbertsdijksvenen

Gerelateerde afbeelding

De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen.

Het gebied dankt zijn naam aan de boerenfamilie Engberts. De Engbertsdijksvenen zijn relatief laat verveend. De vervening in Twenterand en omgeving was tot in de 19de eeuw een kleinschalig gebeuren. Men gebruikte het veen voor de eigen behoefte, om kachels mee te stoken. In het begin van de 20ste eeuw werd het vervenen van de Engbertsdijksvenen en omgeving grootschalig aangepakt. Dankzij de aanleg van het Veenkanaal in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd het mogelijk om via het water turf af te voeren naar het Overijssels Kanaal. Na vele jaren van zware arbeid werd het gebied weer “teruggegeven” aan de natuur. Hierdoor konden de Engbertsdijksvenen uitgroeien tot een prachtig natuurgebied.

Het gebied bestaat uit 1.000 ha. Een kleine kern veen van ongeveer 17 ha is niet verveend en heeft nog de oorspronkelijke dikte van circa 4 tot 7 m. In Nederland is nog maar 25 ha “levend” hoogveen waarvan 17 ha in de Engbertsdijksvenen. De Engbertsdijksvenen heeft in meerdere opzichten een beschermde status gekregen. Het Staatsnatuurmonument is tevens aangewezen als Natura 2000-gebied. Het is daarmee onderdeel van een Europees netwerk van hoogwaardige natuurgebieden.

Het is een internationaal wetland en het grootste en belangrijkste hoogveengebied van West-Europa. Voor vogelliefhebbers, natuurliefhebbers en voor wandelaars is het een waar eldorado en door de inzet van vele vrijwilligers het best onderzochte faunagebied van Nederland.

Het veen heeft in alle seizoenen wat te bieden voor mens en dier. Begin maart ontwaken de heidekikkers bij de eerste warme dagen. Honderden blauwe kikkers, het blijft een gebeurtenis waar men speciaal voor komt.

Maar ook in het latere voorjaar zijn de Engbertsdijksvenen prachtig. Als dan de berken hun frisgroene kleur beginnen te krijgen, is het de tijd voor zangvogels als boompiepers en blauwborsten. Vogelzang van alle kanten. Bloeiend wollegras siert het veen met hun witte wattenbolletjes.

De herfst is altijd weer spannend: komen er kraanvogels? Het is een bijzondere ervaring om de kraanvogels in de schemer, luid roepend, te zien overvliegen.

De winter betekent rust en ruimte. Sinds een paar jaar is die weidsheid nog beter te beleven. Tientallen hectares berkenbos waarmee het veen aan het dichtgroeien was zijn gekapt. Om het zo open te houden, wordt het nu begraasd door koeien. Dit alles is vanaf de wandelpaden allemaal goed te beleven.

wandelingen
Er zijn twee parkeerplaatsen om een wandeling te beginnen: in het noorden bij Kloosterhaar, aan de zuidkant bij De Pollen. Aan de noordkant komt u langs het uitkijkpunt “De Pluus” met een fenomenaal uitzicht op het veen rondom. De wandelingen vanaf de parkeerplaats Zuid leiden langs velden slangenwortel, een soort aronskelk. U kunt ook even afslaan bij het kijkscherm, om ongezien te genieten van de watervogels.

Let wel even op: een deel van het veen is vanaf 15 maart afgesloten, om broedvogels niet te verstoren.

Paterswal, 7671 TB Westerhaar

Een ander startpunt is de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Dorpsstraat 1A, 7694AA Kloosterhaar.

 


Uniek in West Europa: Buurse zand

——-

Afbeeldingsresultaat voor buursezand 

Bij de naam Buurse zand verwacht je waarschijnlijk een droog en kaal stuifzandgebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend nat natuurgebied, waar je prachtig kunt wandelen. Een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen.

Die afwisseling maakt het Buurse zand tot een geliefd wandelgebied. In het bos mag de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De heide wordt van mei tot november begraasd door runderen. Ga in dit mooie gebied op zoek naar een groot aantal verschillende planten en dieren, zoals spechten in de oudere eikenbosjes, wulpen op de natte heide, geelgorzen rond het jeneverbesstruweel en kikkers in de vennen.

Dit natte heidegebied is door zijn omvang uniek in West-Europa. De heide wordt afgewisseld door jeneverbesstruweel en enkele percelen oud eiken-grove-dennenbos. Ook al ben je een amateur, een perfecte natuurfoto is hier snel gemaakt. Regelmatig spot je reeën en zie je veel verschillende soorten vogels. Ook kom je er los lopende runderen tegen. Wees gerust, ze doen niets. Het Buurse meertje is niet door de natuur ontstaan, maar door mensen gegraven begin 19de eeuw, waarschijnlijk voor recreatie voor de textielarbeiders.

 


Forellenvisserij met pluktuin Erve Beltman

Op zoek naar iets bijzonders? Bij de Forelderij zijn er verschillende arrangementen te boeken. Samen met familie of vrienden iets leuks ondernemen? Kom naar een van de vele smaakbelevingen of doe mee aan een van de vele activiteiten, zoals:

  • Lunchen (dwars door de tuin lunch)
  • Klein maar fijn (kleine lekkernijen om gezellig en tijdloos te tafelen
  • In Vuur en vlam (een barbecue waar je gezellig met z’n allen omheen staat of zit
  • Forelvissen (in de maanden november, december, januari, februari wordt er in 1 blok gevist 10.00 tot 16:00 uur)
  • Happen en Stappen; stap mee door dit prachtige deel van van Twente. Verwissel even de bruisende stad Enschede voor de rustige natuur.
  • Dwars door de natuur; een van de startpunten van deze route is De Forelderij. Vanuit hier wandel je door het natuurgebied naar de volgende stop. Een van de andere startpunten is Resort Bad Boekelo.
  • Fietsen in de prachtige omgeving
  • Klootschieten en jeu de boules

Op de Forelderij worden recreatie en toerisme gecombineerd met de inzet van leerwerktrajecten voor de doelgroep van Stichting Surplus.

Usselerrietweg 50

053-4282439

https://www.forelderij.nl

 


Stadswandelingen

Al lopend ontdekt u de mooiste kant van de stad. Door middel van verschillende wandelingen maakt u kennis met de historie en architectuur van het centrum en daar buiten. Ook een wandeling geheel op maat is mogelijk. Hoe werkt het: Er zijn wandelroutes die u zelf kunt volgen, deze zijn verkrijgbaar bij de Tourist info punten. Natuurlijk kunt u ook onder begeleiding van een ervaren gids Enschede ontdekken. ‘t Gilde, GoodGoan en Frits Heijne staan klaar om er samen met u een leuk uitje van te maken. Ontdek Enschede opnieuw!

https://www.enschedestadswandeling.nl

Maak een wandeling op maat: – Centrum – Roombeek – Buiten het centrum

€ 4,= per persoon

info@enschedestadswandeling.nl

Tel. 06 83109188