Activiteiten voor Senioren

Tips komende tijd

Elke donderdag nieuwe tips!

Terug naar alle activiteiten

 


OKTOBER


Die Tolle Woche
t/m 7 okt , diverse locaties  Toegang gratis.

Het evenement voor en over grensoverschrijdende samenwerking.Die Tolle Woche is dit jaar weer gevuld met allerlei feestelijke activiteiten. Doel is om inwoners van beide kanten van de grens met elkaar in contact te brengen. Die Tolle Woche draagt bij aan de ambitie van Enschede om meest Duitse stad van het land te zijn. Voor de inwoners van Enschede liggen er namelijk volop kansen over de grens voor banen en studies. Maar er zijn ook talloze verenigingen, communities en leuke steden over de grens te ontdekken.
Lees meer


Symposium Regenboogouderen
Maandag 2 oktober 13.00- 17.30 uur - Vrijhof UT Twente – Deelname gratis

Zijn wie je bent en leven zoals je wilt is helaas nog niet voor alle ouderen vanzelfsprekend. Regenboogouderen (LHBTIQ+ ouderen) krijgen op latere leeftijd nog vaak te maken met afwijzing, homofoob gedrag, discriminatie en onwetendheid. De onzichtbaarheid van deze groep ouderen en de onwetendheid over deze groep bij (zorg-) professionals is een reëel probleem Zeker wanneer de kwetsbaarheid van deze ouderen toeneemt.
Project ‘LATER’ heeft tot doel de zichtbaarheid en toekomstperspectief van regenboogouderen te vergroten, te werken aan de bewustwording onder professionals die met ouderen werken en de dialoog hierover op gang brengen met alle betrokkenen.
Voor wie is het symposium? Iedereen die werkt, of in de toekomst wil gaan werken, met ouderen. Dat kan als professional, vrijwilliger, mantelzorger, etc. Voor de professionals wordt accreditatie kwaliteitsregister V&VN aangevraagd.
Wat gaan we doen? We bieden een afwisselend programma met naast een plenair gedeelte, verschillende workshops. Daarnaast is er een fototentoonstelling en zullen er videoportretten worden getoond van regionale regenboogouderen.

www.laterproject.nl


Oorspronkelijk onderzoek, Rake Verbeelding
t/m 16 oktober, Concordia Langestraat

Kunstenaars van ateliergebouw 'de 6sprong' exposeren hun werk bij Concordia. Bezoek deze gratis expositie van De 6sprong.
Sinds 2019 beheert stichting ‘6sprong aan de Roombeek’ het gebouw dat vroeger de openluchtschool aan de Kottendijk was. In het gebouw bevinden zich ateliers die voornamelijk gehuurd worden door beeldend kunstenaars. Maar ook schrijvers, designers, muzikanten en keramisten hebben hun plek gevonden in de 6sprong.

Lees meer


'Op de koffie lezing – Haaientanden in Twente?
Donderdag 5 oktober 10.30-12.00 uur – De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, Entree € 5,- Museumjaarkaarthouders € 2,50

Dick Schlüter is historicus en vrijwillig archeoloog. Op een toegankelijke manier vertelt hij over de vondst van tanden tijdens het graven van de Twickelervaart en het Twentekanaal maar ook uit leemgroeven in Twente en de Achterhoek. Aanleiding voor deze bijzondere lezing is de nieuwe Wunderkammer ‘Zeemonsters’. Wel honderden miljoenen jaren geleden, was Twente een kustgebied. Fossielen geven ons een glimp van het leven in de prehistorische oceanen en hier heeft De Museumfabriek er heel veel van in de collectie die een plek hebben gekregen in de Wunderkammer ‘Zeemonsters’.
Inloop vanaf 10.30 uur en aanvang lezing is om 11.00 uur.
Let op: reserveer een ticket exclusief voor de lezing, dit is exclusief museumbezoek.
Lees meer


Military Boekelo
Donderdag 5 oktober tot en met  zondag 8 oktober

Uit de hele wereld komen topruiters met hun paarden naar Oost Nederland om deel te nemen aan één van ’s werelds beste military’s. Het meest spectaculaire wedstrijdonderdeel is de cross op zaterdag.
Niet alleen de wedstrijd(en) blijkt jaarlijks weer de grote trekpleister. Struinen door prachtige natuur slechts een keer per jaar opengesteld voor publiek. Leuke aankopen doen en nieuwe fashion en lifestyle trends ontdekken op de zeer uitgestrekte Military Herfst - Fair. Meer dan honderd standhouders verleiden de bezoeker met exclusieve sieraden, auto’s, kunst, wellness etc. Dit alles natuurlijk andermaal onder het genot van verleidelijke bieren, prachtig wijnen en een keur aan fingerfood tot a la carte.

Lees meer voor programma en toegangsprijzen


Water – Première
Donderdag  5 oktober 20.00 uur -  Wilminktheater, Wenninkgaarde 40 -  Entree incl. koffie/thee vooraf en pauzedrankje € 15.00-€ 22.50

Een actueel muziekspektakel tegen de achtergrond van klimaatverandering en waterschaarste. Dat is WATER van The Millennium Jazz Orchestra. Een achttienkoppig jazzorkest gaat op donderdag 5 oktober in de Pay. Zaal van het Wilminktheater de dialoog (en soms het gevecht) aan met het klassieke pianoduo Martijn en Stefan Blaak achter twee concertvleugels. Elke noot is gecomponeerd en gespeeld met het thema Water in hart, hoofd en nieren.Bekende meteorologen, zoals Peter Kuipers Munneke, geven via vooraf opgenomen beelden tussen de delen door uitleg over de thematiek van de muziek en de impact van de klimaatontwikkelingen. Naast Kuipers Munneke zijn op het videoscherm ook Deltacommissaris Peter Glas, waterfgraaf Stefan Kuks en filosofe/ecologe Li An Phoa te zien.
Lees meer


Souvenirs — Pynarello
Vrijdag 6 oktober  20.00 uur – Muziekcentrum, Noorderhagen 27  - Entree € 10,00 tot  € 19,50

Geniet van opwindende, weemoedige toondichten waar je gedachten geheel vanzelfsprekend bij af kunnen dwalen.
Pynarello pakt de zaakjes anders aan. Zonder dirigent en zonder bladmuziek zoeken de musici spontane toenadering tot hun publiek. Tijdens concertprogramma Souvenirs worden op vrijdag 6 oktober in het Muziekcentrum Enschede muzikale herinneringen met het publiek gedeeld en tot klinken gebracht.
De hoofdmoot van deze avond vormt de integrale uitvoering van Souvenir de Florence van Tsjaikovski – in een sfeerrijk arrangement van Hugo Bouma, geschreven in opdracht van Pynarello.

Lees meer


Kijkochtend Trekvogels Aamsveen
Zaterdag 7 oktober 08:30 uur - Holterhofweg/Glanerbeekweg  Aamsveen  - Deelname € 5

De vogeltrektocht komt op gang! Tijd om trekvogels te spotten in het Aamsveen. Ga op zaterdag 7 oktober mee met onze vogelgids. Jaarrond vind je hier zo’n 70 verschillende soorten vogels. We gaan de vogels observeren in dit on-Nederlandse stukje natuur met kluunplaatsen, veenputten en heide. We starten om 8.30 en lopen ongeveer 1,5 uur. Meld je wel van te voren even aan op de site. mee Tip: neem je verrekijker mee en trek stevige laarzen aan, het veen kan hier en daar erg drassig zijn. Bedekkende kleding vanwege de muggen wordt ook aangeraden!
Lees meer


Herenboeren Usseler Es – Samen duurzaam voedsel produceren
Zaterdag 7 oktober 10.00 uur tot 11.30 uur - Haaksbergerstraat 866,

Samen duurzaam voedsel produceren. Dat doen we op de Usseler Es in Enschede. Herenboeren Usseler Es is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Enschede. Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.
Van 10.00 – 11.30 uur houden we een informatiebijeenkomst in de schuur van onze boerderij op de Usseler Es. We geven een presentatie dus het is fijn als je er om 10.00 uur bent. Tijdens de bijeenkomst hoor je alles over wat het betekent om deel te nemen aan onze Herenboerderij. Je krijgt een rondleiding en ziet hoe de uitgifte in zijn werk gaat. Het bestuur en de leden geven je graag alle informatie die je nodig hebt om te besluiten of deelname ook iets voor jou is.

We willen graag dat mensen zoveel mogelijk met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer komen.  Kom je toch met de auto? Je kunt dan parkeren bij de Oude Usseler School, Usselerschoolweg 50, Enschede.
Lees meer


Saxion Technology Day
Zaterdag 7 oktober 11.00-16.00 uur -  Hogeschool Saxion, M.H. Tromplaan - Toegang  gratis

Of je jong of oud bent, bij Saxion ontdek je hoe technologische toepassingen onze wereld blijven innoveren en verbeteren. Zie en ervaar zelf hoe leuk en verrassend technologie kan zijn! Ga met ons mee op ontdekkingstocht en maak kennis met moderne technologie. Altijd al willen​ weten hoe je robots kan programmeren? Of heb je weleens je eigen puzzel van hout willen​ maken? Dat kan allemaal! Daarnaast zijn er nog vele andere leuke​ workshops, spannende experimenten en interessante verhalen te beleven. Het evenement is gratis, aanmelden is niet nodig. We ontvangen je graag op zaterdag 7 oktober, vanaf 11.00 tot 16.00 uur op onze locatie Ko Wierenga, M.H. Tromplaan 28 in Enschede!  
Lees meer


Beethoven symfonie 5 & 6 — Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Zaterdag 7 oktober  20.00 uur – Muziekcentrum, Noorderhagen 27 -   Entree € 22,- tot € 49,-

Wandel met Beethoven mee in de frisse ochtend, als hij uitrust met zijn voeten in een beekje, als hij overvallen wordt door een flinke onweersbui en tot slot de ondergaande zon tegemoet gaat.
Alexei Ogrintchouk dirigeert in het openingsweekend van het Beethoven Festival symfonieorkest Phion in twee van de bekendste symfonieën van de grote meester: de Vijfde en de Zesde. 
'De Vijfde symfonie wordt ook wel Noodlot symfonie genoemd. Dat zou te maken hebben met Beethovens eigen noodlot, zijn toenemende doofheid'
Lees meer


Pavarotti meets Alberti — Eric Reddet, Ad Knippels, Thijs Borsten
Zaterdag 7 oktober 20.30 uur – De Kleine Willem, Langestraat 45 – Entree € 19,50

Pavarotti meets Alberti vertelt het waargebeurde verhaal over de ontmoeting tussen operazanger Luciano Pavarotti en de Nederlandse zanger Willy Alberti. Deze voorstelling is gebaseerd op een waargebeurde ontmoeting. Op zaterdag 7 oktober gaan we in De Kleine Willem terug naar deze bijzondere rendez-vous.Als Luciano Pavarotti in 1981 Het Concertgebouw in Amsterdam aandoet, trekt operaliefhebber Willy Alberti de stoute schoenen aan om de door hem bewonderde zanger te ontmoeten. In die tijd verkocht Alberti albums van Pavarotti in zijn platenzaak. Na afloop in de kleedkamer vraagt hij Pavarotti die albums te signeren, omdat ze mét handtekening van de meester zelf een stuk beter zouden verkopen.
Lees meer


Dog Day Twente
Zondag 8 oktober 12.00-17.00 uur - H.J.van Heekplein -  Toegang gratis

De leden van de Twentse Kynologen Vereniging (TKV) zullen op zondag 8 oktober demonstraties geven met honden uit de regio. Het H.J. van Heekplein wordt omgetoverd tot een walhalla voor honden. Grote of kleine honden zijn aanwezig en zij worden begeleid door leden van de TKV. Het publiek speelt ook een grote rol in het programma.
Lees meer


Fotomanifestatie Human Landscapes
Zondag  8 oktober  t/m  19 november  13:00 - 17.00 uur

Het fotofestival van het Oosten de Fotomanifestatie Enschede vindt weer plaats. De hele stad zal van 8 oktober t/m 19 november in het teken staan van de hedendaagse Nederlandse fotografie. Het thema voor deze 6e editie is ‘Human Landscapes’. Bij het begrip landschap denkt men vooral aan ongerepte natuur, maar zeker in ons land heeft de mens zich door de eeuwen heen de natuur toegeëigend en op allerlei manieren gecultiveerd. In de exposities laten fotografen zien hoe we met ons landschap omgaan en hoe we het vormgeven. In de exposities laten fotografen zien hoe we met ons landschap omgaan en hoe we het vormgeven. In verschillende toonaangevende kunstruimtes worden tentoonstellingen georganiseerd met werk van topfotografen. Daarnaast zal ook de openbare ruimte betrokken worden bij het festival. Zo kan niemand er straks meer omheen; een manifestatie van talent binnen de fotografie zal Enschede overnemen!
We nodigen je graag van harte uit om de opening  de Fotomanifestatie bij te wonen. Gezamenlijk lopen we een aantal openingen af.
Loop ook mee op zondag 8 oktober. We starten om 13.00 uur bij Fotogalerie Objektief, Walstraat 33.
Lees meer over de verschillende locaties


Excursie ‘Herfst en paddenstoelen’ op Hof Espelo
Zondag 8 oktober - 13:30 uur - Weerseloseweg 259 - Deelname € 5,-

Wat gebeurt er in de herfst in het bos? Ontdek het tijdens de excursie ‘Herfst en paddenstoelen’ op zondag 8 oktober op landgoed Hof Espelo. Tijdens deze wandeling vertellen paddenstoelenexperts van alles en veel meer over de paddenstoelen die onderweg worden gevonden. De wandeling start om 13.30 uur en duurt ongeveer twee uur.
Aanmelden op de site: https://landschapoverijssel.nl/excursie-herfst-en-paddenstoelen-op-hof-espelo?date=2023-10-08-13-30


An afternoon with Gregory Page
Maandag 9 oktober 12.30 uur – Concordia, Oude Markt 15 – Entree € 10,-

Charismatische performer brengt prachtige songs, korte verhalen en humoristische poëzie. 
De grote liefde van Gregory Page voor crooners uit de roaring Twenties, oude grammofoons en gedeukte hoeden blijkt in ons land enorm aan te slaan. De concerten van de singer-songwriter, gitarist, dichter en entertainer zijn een kruising tussen muziek en cabaret, met veel prachtige songs, korte verhalen en humoristische poëzie. Zijn dromerige luisterliedjes grijpen terug op de jazz en folklore uit de jaren twintig en dertig. Hij neemt je mee naar een andere wereld, een universum waar het helemaal niet raar is om een duet te doen met een denkbeeldige zangeres of een hartverscheurende ballade af te wisselen met een ode aan het circus.
Lees meer


Een stap terug -  Miss Montreal
Woensdag 11 oktober 20.00 uur – Muziekcentrum, Wenninkgaarde 40 – Entree € 40,- (let op: laatste tickets!)

Sanne Hans’ theatershow vol levensvragen in akoestische settingEen stap terug. Zo heet de theatershow van Miss Montreal. Het wordt een show met veel humor, waarbij Sanne Hans (zo heet ze in het echt) praat over haar leven, naast artiest zijn. Dat doet ze op woensdag 11 oktober in het Wilminktheater. ‘’Soms moet je een stap terug doen en nieuwe dingen ontdekken. En hoe vul je de toekomst in?’’ Het zijn voor Sanne allemaal levensvragen die aan bod komen tijdens deze theatershow met een lach en een traan, en vooral veel muziek.Oude en nieuwe liedjes worden gespeeld in een bijzondere akoestische setting. Het wordt een intieme, eerlijke, mooie show, zoals we die van Sanne kennen.
Lees meer


American Roots 
Vrijdag 13 oktober 20.00 uur Muziekcentrum, Noorderhagen 27 - Toegang € 15,25 tot € 30,25

De cultuur van de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten van Amerika en Koyaanisqatsi van Philip Glass. Het Nederlands Blazers Ensemble doet vrijdag 13 oktober in het Muziekcentrum Enschede, samen met diverse gasten, in American Roots een dappere poging om de soms tegenstrijdige, maar altijd kleurrijke muzikale tradities van de VS te verenigen in één programma.
Lees meer


Boergondische markt Oldenzaal
Zaterdag 14 oktober 10.00-16.00 uur - Plechelmusplein Oldenzaal

Zoals de titel het al zegt wordt het bourgondische karakter van Oldenzaal gecombineerd met ‘boerse’ streekproducten. Het zien van kwaliteitsproducten, gezelligheid & sfeer! Iedere tweede zaterdag van de maand. Naast de warenmarkt, die iedere zaterdag plaatsvindt op de Groote Markt.
Slow food, streekproducten, boerenproducenten; er zijn zoveel benamingen voor de prachtige producten die van Twentse groond komen!  Zo kun je een overhéérlijke maaltijd bij elkaar shoppen. Iedere maand verwachten wij uitbreiding in het aantal kramen van onze boergondische markt. Natuurlijk gaan we ervanuit dat je met een grote glimlach en boodschappentassen vol 'op hoes an gaat'.

Lees meer


Mega Vlooienmarkt
Zaterdag 14 en zondag 15 oktober 9.00-16.00 uur - Hangar 11, Vliegveld Twente - Vliegveldweg 345 – Entree € 5,-
Lees meer


Beethoven Symfonie 4 & 8 - Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Zaterdag 14 oktober  20.00 uur  - Muziekcentrum, Noorderhagen 27 -   Entree € 22,- tot € 49,-

Beethoven zelf vond zijn Achtste veruit zijn meest geslaagde, een heerlijke symfonie vol met humor.
Alexei Ogrintchouk, hoboïst en dirigent en de laatste jaren een bekend gezicht op de bok bij Phion, leidt het orkest ook in het tweede weekend van het Beethoven Festival in twee symfonieën. Zaterdag 14 oktober in het Muziekcentrum in Enschede: de Vierde en de Achtste.
Waar we Beethoven vooral kennen van de groots opgezette, romantische symfonische meesterwerken, laten de Vierde en de Achtste de componist van een heel andere kant zien. Want ook Beethoven kende zijn momenten van ontspanning en kon op zijn tijd genieten van de mooie en vrolijke dingen in het leven. Dat laat hij horen in deze werken, de meest genuanceerde en subtiele symfonieën van de negen.

Lees meer


Najaarsstoomdag Boekelo
Zaterdag 14 en zondag 15 oktober – Museum Buurtspoorweg, Boekelosestraat 410

Naast de nostalgische stoomtreinritten zal er op beide stations van alles te zien én te doen zijn op het gebied van stoom en modelbanen. Zaterdag 14 én zondag 15 oktober is de Najaarsstoomdag, een rijdag waarop alle rijvaardige stoomlocomotieven van Museum Buurtspoorweg voor een extra uitgebreide dienstregeling onder stoom zullen zetten. Zo rijden ze vaker dan normaal met een personentrein van Haaksbergen naar Boekelo en weer terug. Verder kun je tussendoor diverse goederentreinen over het spoor voorbij zien komen.
Lees meer


Oude voertuigendag, Boekelo
Zondag 15 oktober

De B.O.V. (commissie Oude Voertuigendag Boekelo) organiseert de voertuigendag in het centrum van Boekelo.Ook zijn er vanaf 11.00 uur vele merken klassieke auto’s, trekkers, bromfietsen en stoommachines te bezichtigen. De meeste winkels in het dorp zijn geopend en er is muziek, kramen, braderie attracties en divers vermaak voor de kinderen. De MBS rijdt met een uitgebreide dienstregeling tussen Haaksbergen en Boekelo in verband met hun Najaarsstoomdag  Ook is het Historisch Centrum geopend.

- Bestuurders van klassieke motorfietsen zijn welkom vanaf 9.30 uur. Er kan dan worden ingeschreven voor de “Zouttoer 2014” bij café De Buren, Beckumerstraat, midden in Boekelo.
- Bestuurders van klassieke auto’s, scooters, bromfietsen en trekkers zijn welkom vanaf 10.30 uur en kunnen dan inschrijven bij café De Buren.
- Deelname kost € 5,- per voertuig.
- Voor de diverse categorieën voertuigen zullen weer ritten worden uitgezet met verschillende vertrektijden

Deelnemers met een voertuig van voor ’85 krijgen een rallyschildje en een bon voor een kop koffie met krentenwegge. Op de route zal een foto worden gemaakt. Deze print op A4 formaat kan vanaf 16.30 uur door de bestuurder kosteloos bij café De Buren worden opgehaald.
Het evenement duurt tot 17.00 uur.


Alleen Familie – reprise – Huub Stapel
Zondag 15 oktober 14.30 uur – Wilminktheater, Wenninkgaarde 40 – Entree € 22,50 tot € 37,50 

Hilarische, ontroerende en meeslepende voorstelling over familie. Huub Stapel is terug. De man die Mars en Venus genadeloos langs de meetlat van het leven legde en het huwelijk tot op het bot ontleedde, wijdt zich nu aan een nog groter onderwerp: familie. Dat doet hij op zondag 15 oktober in het Wilminktheater met een reprise van de voorstelling Alleen Familie.
Familie. Wie is er niet groot mee geworden? Familie is overal. En dan is er ook nog schoonfamilie, stieffamilie, pleegfamilie, adoptiefamilie, oranjefamilie en de grootste familie van Nederland.  Geen ruzie gaat volgens Huub zo diep als familieruzie. Tegelijk is het de enige band waar je je nooit van ontdoen kunt. Een huwelijk kun je ontbinden. Een vriendschap kun je beëindigen. Maar familie blijft altijd.

Lees meer


Coming of Age - première
Zondag 15 oktober 14.30 uur –  Kleine Willem, Langestraat 45 - Entree € 22,50 

Lucia Meeuwsen, Hebe Dijkstra en Elena Vink zijn er hun hele leven mee bezig geweest: hun stem. Deze drie zangeressen lieten zich overal horen, gewend als ze waren aan de spotlights. Maar met de jaren werd het stiller. Want leeftijd kun je horen en perfectie is waar we naar streven, toch? In Coming of Age verbreken de drie zangeressen de stilte. Ze nemen de bezoekers mee in de mogelijkheden en schoonheid van hun oudere stem en laten horen wat ze juist nú te bieden hebben. Klinkt hun stem nog? Hoe luisteren we daarnaar? Horen we alleen de vergankelijkheid, of ook iets anders – een bak levenservaring, charisma, hun eigen verhaal?
Lees meer


#MISLUKTINLIEFDE
Maandag 16 oktober 12.30 uur – Theater Concordia, Oude Markt 15 – Entree € 10,-      

Hoe zelfverzekerd ze ook is, Yeliz (Dogan) raakt in de war van de spelregels van de liefde. Ze is single en daar vindt men wat van. Zowel haar Nederlandse als haar Turkse omgeving. Ze wil graag net als iedereen een koppel vormen, één van de wij worden. Maar... hoe doe je dat op je eigen manier?
Wat hoort nu wel en wat niet en volgens wiens regels gaat dat?
In een krachtige muzikale voorstelling neemt Yeliz je mee in haar twijfels, successen en mislukkingen. Soms lachwekkend en soms schrijnend. Maar altijd herkenbaar voor iedereen, ongeacht je afkomst. (Met gratis cursus koffiedik kijken.)
Lees meer


In de schaduw van Rembrandt
Woensdag 18 oktober 20.30  uur – Theater Concordia, Oude Markt 15 -  Entree € 16,00  p.p.

Geertje Dircx was Rembrandts tweede vrouw. Ze was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.
Lees meer


Hoe vind je het zelf gaan? - Marjolijn van Kooten
Dinsdag 19 oktober  20.30 uur – De Kleine Willem, Langestraat 45 - Entree  € 19,50

Wegens aanhoudend psychisch herstel komt Marjolijn van Kooten eindelijk toe aan problemen die níet in de DSM-5 staan. Bijvoorbeeld: hoe verbind je je écht met anderen? Hoe accepteer je jezelf, ondanks je chagrijn, overgewicht, besluiteloosheid, geklaag en verwrongen zelfbeeld? Op al die vragen en veel meer geeft ze op donderdag 19 oktober in De Kleine Willem antwoord tijdens de voorstelling.
Dan geeft de cabaretière ook nog antwoord op vragen als: moet communicatie altijd geweldloos verlopen? En: hoe dun is de grens tussen assertiviteit en agressiviteit? Eén ding móet van haar: humor. Liefst een beetje zwarte. Samen met mooie liedjes wordt het een prachtig avond.
Lees meer


Nieuwe Dromen — Alex Roeka
Vrijdag 20 oktober 20.30 uur – De Kleine Willem, Langestraat 45 – Entree € 17,50

Alex Roeka bracht in 1996 zijn eerste cd Zee Van Onrust uit. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg zijn eerste theaterprogramma gestalte. 26 jaar later komt Alex  met de voorstelling Nieuwe Dromen waarvoor hij de Poelifinario heeft gewonnen. In Nieuwe Dromen zingt en vertelt Roeka over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de indringende stem van het verleden en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd.
Lees meer


Halloweenkermis
Zaterdag  21  t/m  zondag 29 oktober 13.00-23.00 uur  Volkspark.

Naast de attracties zijn er ook verschillende etenswaren te krijgen. De Halloweenkermis dankt zijn naam aan de vele halloweenactiviteiten die worden georganiseerd zoals spookachtige optochten. De kermis heeft circa zestig attracties, waarvan enkele werkelijk bloedstollend spannend zijn. Maar gelukkig is er ook voor de kleinsten voldoende te beleven en ook de nostalgische kermisattracties ontbreken niet.
Lees meer


Concordia Film COW + Q&A
Maandag 23 oktober, 19.30-22.00 uur in Concordia, Oude Markt Toegang € 11,-

Andrea Arnold volgt de koe Luma tijdens haar dagelijkse leven. De film wordt ingeleid en nabesproken door Ellen Temmink, zelf jonge boerin.
Over de film: Ze is nog maar net bevallen, de koe Luma. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles.
Cow maakt statements zonder statements te maken. Andrea Arnold, als fictieregisseur bekend van o.a. Fish Tank en American Honey, registreert eenvoudigweg in haar eerste documentaire. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. De camera zit haar zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt. Het resultaat is intens ontroerend.

Lees meer


Avondwandeling ‘Stil & Donker’ landgoed Hof Espelo
Zaterdag 28 oktober 20:00 uur -  259 Weerseloseweg - Deelname  €0-€ 5,-  Max. aantal personen 20

Zelf ervaren hoe bijzonder duisternis is? Ga dan mee met de wandeling ‘Stil & Donker’ tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdagavond 28 oktober. De wandeling gaat over landgoed Hof Espelo. Onze gidsen nemen je mee door het donkere bos. De wandeling begint om 20.00 uur en duurt ongeveer anderhalf à twee uur. We lopen ongeveer 5 kilometer. Meld je aan en wandel in het donker met ons mee.
Meer informatie en aanmelden


Bach & Bloch
Zaterdag 21 oktober 20.00 uur – Muziekcentrum Noorderhagen – Entree € 29,50

Steven Isserlis schittert met Amsterdam Sinfonietta in het energieke en dansende celloconcert van Carl Philipp Emanuel Bach. De Britse topcellist Steven Isserlis samen met Amsterdam Sinfonietta, één van de beste strijkorkesten ter wereld. Die combinatie moet zaterdag 21 oktober garant staan voor hemelse klanken in het Muziekcentrum in Enschede. Zeker met muziek van Bach & Bloch op de lessenaar. Maar er is nog veel meer.
Lees meer


Koude Oorlog Wandelingen
Diverse data van 9 september t/m 28 oktober - Vertrekpunt: Parkeerplaats aan de Grefterberghoekweg, nabij kunstwerk De Doppler – Deelname € 6,-

Tijdens onze Koude Oorlog wandelingen vertellen wij wat er zich afspeelde achter de gesloten poorten van de ooit zo geheimzinnige Vliegbasis Twenthe!
De wandelingen beginnen om 14.30 uur. U wordt verzocht wat eerder aanwezig te zijn. Deelnemen kan door aanmelding via wandelmee@koudeoorlogcentrum.nl en door vooraf € 6 ten name van stichting Conflictenlandschap over te maken.


Unsettling Landscapes - Expositie Concordia
26 september t/m 9 november - Concordia, Langestraat 56 -  Toegang gratis

De Fotomanifestatie Enschede heeft dit jaar als titel Human Landscapes en behandelt de vraag op welke wijze wij met de natuur omgaan en haar vormgeven. Onbewuste oordelen of traditionele ideeën over een gecultiveerd landschap komen terug in de foto-expositie.
Concordia nodigt Tineke van Veen uit om tijdens de fotomanifestatie haar werk te presenteren. Tineke onderzoekt de verstoorde relatie tussen mens en natuur, onze ervaring met ‘post-human’ landschappen door radioactieve straling.  Deze nucleaire straling vormt een bedreiging die we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen, je voelt, ziet, hoort of ruikt het niet. Hoe verhouden wij ons tot deze landschappen? Ze reisde af naar onder meer Fukushima en Fort de Vaujours in Frankrijk, en documenteerde daar het landschap en ontwikkelingen. De fotoseries en films die hieruit volgden vormen een interpretatie van een vervreemde werkelijkheid.
Lees meer


Rondleiding Huis Singraven
Molendijk 37, Denekamp - Entree € 10,-

Tijdens het seizoen (vanaf Pasen t/m oktober) verzorgen ze iedere dinsdagmiddag, woensdagmiddag, donderdagmiddag en zaterdagmiddag doorlopende rondleidingen van 13.00 tot 15.30 uur. In het naseizoen (november tot Pasen) verzorgen ze iedere zaterdagmiddag doorlopende rondleidingen van 13.30 tot 15.30 uur.
Het hoofdhek staat vanaf 13.30 uur open. Je loopt op de splitsing naar rechts, naar de toren van het Huis. Hier koop je de kaarten voor de rondleiding. De rondleiding vindt plaats onder begeleiding van een gids.
LET OP! Zaterdags kunnen de tijden voor de rondleidingen veranderen vanwege een huwelijk, check 3 dagen van te voren de website.
Een ervaren gids gaat  mee door het Huis en toont de waardevolle kunst-, antiek- en meubelcollectie die door de laatste bewoner van het Huis, de heer Laan, bijeen gebracht is.
Lees meer


Rondleiding Watermolen Singraven
Iedere zaterdag 13.30-16.30 uur  t/m 28 oktober- Schiphorstdijk 2, Denekamp - Entree € 2,- per persoon.

De watermolen van Singraven, die al vermeld wordt in 1448, ligt prachtig aan de Dinkel en inspireerde onder meer de beroemde 17e -eeuwse schilders Jacob Ruysdael en Meindert Hobbema.
Lees meer


De Buurser Pot - Het Lankheet
t/m oktober op woensdag, zaterdag en zondag om 13.00 en 14.30 uur

De Buurser pot is een kleine platbodem die in vroegere tijden ongeveer 1,5 ton vracht vervoerde tussen het Duitse Ahaus en Deventer. Er werd van alles vervoerd: boter, kaas, eieren, zout, azijn, olie, haring, stokvis, siroop, brandewijn, bier, lijn- en hennepzaad, traan, turf, teer, textiel, houtskool en papier. Een belangrijke grondstof uit Duitsland was de zogenaamde ‘poteerde’, witte klei bestemd voor de aardewerkindustrie in Deventer. De pot is een kleinere versie van de zogenaamde zomp, die ook nu weer vaart op de Berkel, de Regge en de Vecht. Met de pot is het vaarschema in Overijssel weer compleet, op alle grote beken wordt weer gevaren met overigens dezelfde lading: belangstellende toeristen.
De Buurserpot vaart van begin april t/m oktober op woensdag, zaterdag en zondag om 13.00 en 14.30. Per vaart kunnen maximaal 10 passagiers mee en een vaart duurt ruim een uur. Entreeprijs € 6,- contant betalen bij de boot.

Vertrektijden
Vaart 13.00 vanaf boothuis, Oliemolenweg - eindpunt steiger Buurserbeek, Watermolenweg
Vaart 14.30 vanaf steiger Buurserbeek - eindpunt boothuis
Het is ongeveer 5 minuten lopen van boothuis naar steiger, of omgekeerd

Lees meer

 


The Phantom of the Opera - Gijs van Schoonhoven
Dinsdag 31 oktober 20.00 uur – Grote Kerk, Oude Markt – Entree € 7,50

De film The Phantom of the Opera uit 1925 op het witte doek met orgelbegeleiding van Gijs van Schoonhoven. Hoe bijzonder wil je deze combinatie hebben?
De film The Phantom of the Opera die in de Grote Kerk wordt vertoond is een Amerikaanse stomme film uit 1925, geregisseerd door Rupert Julian. Het is een van de vroegste en meest iconische verfilmingen van de beroemde gelijknamige roman van Gaston Leroux. De film ging in première op 6 september 1925 in het Astor Theatre in New York. De Hollywoodpremière was op 17 oktober 1925.

Lees meer

 


NOVEMBER


Where Are We Now
Donderdag 2 november  20.30 uur – Theater Concordia, Oude Markt 15 - Entree  € 19,50

Sven Ratzke laat in deze show in intieme setting de kwaliteiten van Bowies nummers in al zijn puurheid zien; poëtisch en universeel. Deze entertainer en verhalenverteller pur sang neemt je mee op reis door het Bowie-universum en direct óók door het zijne, waarin feiten, fictie, anekdotes en onderonsjes met het publiek versmelten tot één spannend geheel.
Lees meer


Herenboeren Usseler Es – Samen duurzaam voedsel produceren
Zaterdag 4 november 10.00 uur tot 11.30 uur - Haaksbergerstraat 866,

Samen duurzaam voedsel produceren. Dat doen we op de Usseler Es in Enschede. Herenboeren Usseler Es is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Enschede. Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.
Van 10.00 – 11.30 uur houden we een informatiebijeenkomst in de schuur van onze boerderij op de Usseler Es. We geven een presentatie dus het is fijn als je er om 10.00 uur bent. Tijdens de bijeenkomst hoor je alles over wat het betekent om deel te nemen aan onze Herenboerderij. Je krijgt een rondleiding en ziet hoe de uitgifte in zijn werk gaat. Het bestuur en de leden geven je graag alle informatie die je nodig hebt om te besluiten of deelname ook iets voor jou is.

We willen graag dat mensen zoveel mogelijk met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer komen.  Kom je toch met de auto? Je kunt dan parkeren bij de Oude Usseler School, Usselerschoolweg 50, Enschede.
Lees meer


Museumnacht
Zaterdagavond 4 november, 19.00-00.00 uur - Diverse locaties

Ben jij klaar voor een mysterieuze avond die je zal doen verbazen, verwonderen en nieuwe inzichten gaat bieden? Ontraadsel de geheimen van culturele instellingen tijdens de duisternis. Tijdens deze Museumnacht Enschede zetten negen culturele organisaties een nacht lang hun deuren wagenwijd open, zodat jij een culturele avond kunt beleven. Laat je verrassen door opkomende muziektalenten, workshops, rondleidingen achter de schermen en heel veel andere activiteiten. Deze avond wil je niet missen!
Lees meer


Boergondische markt Oldenzaal
Zaterdag 11 november 10.00-16.00 uur - Plechelmusplein Oldenzaal

Zoals de titel het al zegt wordt het bourgondische karakter van Oldenzaal gecombineerd met ‘boerse’ streekproducten. Het zien van kwaliteitsproducten, gezelligheid & sfeer! Iedere tweede zaterdag van de maand. Naast de warenmarkt, die iedere zaterdag plaatsvindt op de Groote Markt.
Slow food, streekproducten, boerenproducenten; er zijn zoveel benamingen voor de prachtige producten die van Twentse groond komen!  Zo kun je een overhéérlijke maaltijd bij elkaar shoppen. Iedere maand verwachten wij uitbreiding in het aantal kramen van onze boergondische markt. Natuurlijk gaan we ervanuit dat je met een grote glimlach en boodschappentassen vol 'op hoes an gaat'.

Lees meer


Van Haag tot Wal Festival
Zaterdag 18 november, Binnenstad, 13.00-17.00 uur, gratis

Verhalen van vroeger en nu komen letterlijk tot leven op dit festival. Op bekende én onbekende locaties in de binnenstad laten theatermakers, muzikanten en kunstenaars je kennismaken met die verhalen. Tijdens het festival kun je deze locatievoorstellingen, miniconcertjes en pop up exposities gratis bezoeken.
De verhalen gaan bijvoorbeeld over het ruige centrum van Enschede in de jaren ‘70 en ’80, toen knokpartijen aan de orde van de dag waren. Of verhalen van een statige hotel dat in het stadscentrum stonden. En leer de kleurrijke bewoners van vroeger en nu kennen. Er is een waslijst aan mooie stories over de binnenstad.
Lees meer


Bommelasloop
Zondag 19 november, start 11.00 uur - Oude Deldenerweg 1 – Deelname € 12,-

De Bommelasloop bestaat al vele jaren en is tot op de dag van vandaag een zeer gewaardeerde loop die één keer in het voorjaar en één keer in het het najaar plaatsvindt op de derde zondag in mei en de derde zondag in november. De nadruk ligt op het recreatieve karakter van de loop maar dat wil niet zeggen dat er geen goede prestaties neergezet worden. Er is voor ieder wat wils. De verschillende afstanden maken het mogelijk dat iedere loper kan meedoen op zijn/haar eigen afstand. Deze natuurloop vindt plaats in het mooie Buurserzand, halfweg tussen Enschede en Haaksbergen.
Lees meer

 


DECEMBER


Boergondische markt Oldenzaal
Zaterdag 9 december 10.00-16.00 uur - Plechelmusplein Oldenzaal

Zoals de titel het al zegt wordt het bourgondische karakter van Oldenzaal gecombineerd met ‘boerse’ streekproducten. Het zien van kwaliteitsproducten, gezelligheid & sfeer! Iedere tweede zaterdag van de maand. Naast de warenmarkt, die iedere zaterdag plaatsvindt op de Groote Markt.
Slow food, streekproducten, boerenproducenten; er zijn zoveel benamingen voor de prachtige producten die van Twentse groond komen!  Zo kun je een overhéérlijke maaltijd bij elkaar shoppen. Iedere maand verwachten wij uitbreiding in het aantal kramen van onze boergondische markt. Natuurlijk gaan we ervanuit dat je met een grote glimlach en boodschappentassen vol 'op hoes an gaat'.

Lees meer


Terug naar alle activiteiten

Chat