Heimwee naar Enschede

Alifa is een nieuwe reeks gestart met persoonlijke verhalen. In ‘Heimwee naar Enschede’ spreken we (per telefoon of e-mail) vele Enschedeers die ons een kijkje geven in hun dagelijkse leven in deze coronatijd. Met heimwee kijken we terug naar de tijd voor corona, toen alles in onze stad nog ‘gewoon’ was. Heimwee naar Enschede laat ervaringen en emoties uit de praktijk zien. 

Naam: Patrick Haveman
Leeftijd: 36 jaar
Ben je geboren in Enschede? Zo ja, in welke wijk? "Nee in Losser, maar ik woon sinds mijn 19e al in Enschede, dus al bijna de helft van mijn leven in Enschede."
Waar woon je nu? "Hogeland." 

Hoe gaat het in deze coronatijd?
“Ik werk sinds 13 maart thuis. Door de verhuizing naar het nieuwe stadskantoor middenin het centrum van Hengelo is recent de automatisering heel goed geregeld. We werkten al wel vaker thuis. Laptops en werkmobieltjes waren al geregeld. Sommige onderdelen van ons werk zijn wat onwennig op afstand, maar over het algemeen loopt alles redelijk door. 
Ik woon alleen en dat is soms best pittig. Het is zoeken naar een balans tussen thuisblijven en op een verantwoorde manier enige sociale activiteiten ontplooien. Normaliter ben ik altijd 'druk druk druk' volgens mijn omgeving. Maar eigenlijk voelt het bij vlagen ook wel 'relaxed', je kunt in korte broek je werk doen, aan je keukentafel. Toch zou ik graag weer naar ons mooie kantoor in Hengelo gaan en mijn collega's weer zien!”

Wat is jouw motto in deze coronatijd?
“Ik probeer steeds meer te berusten in wat we met ons allen meemaken. Ik merk wel dat ik met extra aandacht naar het nieuws kijk als ik iets positiefs hoor. Ik wil graag het positieve blijven zien alhoewel ook ik natuurlijk wel wat dagen heb gehad de afgelopen weken dat niets leek te lukken en dat het gewoon flinke baaldagen werden. Chagrijnig, prikkelbaar, alles wat daarbij hoort. Soms hoop ik dan even dat we in een slechte film leven maar dat is natuurlijk niet zo. Het is de werkelijkheid. Het is geen film die ineens afgelopen is met een goed einde. We zitten er nog middenin. Ik probeer er met de mensen in mijn omgeving het beste van te maken. SAMEN komen we er wel door, zowel op het werk als privé. Blijf er voor elkaar. Zorg voor elkaar, maar lach ook met elkaar. Doe soms even iets anders, even geen corona, even geen nieuws. Even gewoon iets leuks. Zo geniet ik elke zondagavond van 'Weet ik veel' op RTL4. Even een quizje samen met vrienden, digitaal wel te verstaan. Leuk.”

Wat mis je?
“De dagelijkse routine, de dag beginnen met koffie met collega's, het 'onder de mensen' zijn. De gewone dingen, de onbezorgdheid waarmee we leefden tot februari. De 'gewone' zekerheden die nu allemaal zo onzeker zijn. De afwisseling aan dingen die je normaal doet, de dagen lijken nu erg op elkaar.”

Welke herinnering aan je leven in Enschede koester je vooral nu?
“Eigenlijk alles wat we deden 'voor corona', en alles wat er in Enschede te doen is. Denk aan de avonden in de zomer, zoals Bolke Open Air en die andere muziekavonden. Maar ook de Proefeet, of The Passion een paar jaar geleden, al die mooie evenementen. En denk aan Serious Request, dat was toch fantastisch. Maar nu haast ondenkbaar, met heel Enschede op de Oude Markt.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik denk dat we bepaalde goede dingen uit deze coronatijd meenemen de toekomst in. Iets meer waardering etcetera. Maar dat zal vooral de eerste tijd zo zijn. Al snel zullen we denk ik vervallen in oude gewoonten, voor zover mogelijk. Maar het openbare leven zal denk ik voorgoed veranderen. Ik denk dat we in staat zijn er met elkaar iets positiefs van te maken en straks ook weer een mooi leven gaan hebben!" 

Reageren of zelf meedoen aan deze verhalenreeks Heimwee naar Enschede? Mail naar info@alifa.nl.