In de media nam de aandacht voor energie-armoede vorig jaar een enorme vlucht. Een bekende van ons vertelde ons haar verhaal.
An: "Hoewel het deze winter nog niet echt koud is geweest, vind ik niet dat ik er echt warm bij zit. Ik kan niet echt zeggen dat mijn woning tochtig is, die is een aantal jaren terug gerenoveerd. Maar ik heb wel een koud huis. Letterlijk en figuurlijk. Eigenlijk mag ik wel toegeven dat het water me aan de lippen staat. Ook ik was klant bij een energiemaatschappij die vorig jaar omviel. Toen ik het contract afsloot ging ik bewust voor lage lasten. Ik verbruik op zich niet veel energie, maar alsnog zijn de kosten hoog. Wat wil je met drie pubers. Het lijkt soms wel of hun telefoon de gehele dag aan de oplader ligt. Om maar niet te spreken van de vele douchebeurten, en de prakjes die we keer op keer klaarmaken of opwarmen in verband met wisselende werktijden. De andere kant is dat er bij mij gewoon niet gek veel geld binnenkomt. Ik werk redelijk wat, maar met enkel een MAVO diploma en een baan in de thuiszorg sta ik vaker rood dan dat ik overhoud. Ik knup de eindjes al jaren aan elkaar. Ik ben er trots op dat me dat – ook al jaren – lukt. Met het omvallen van de energiemaatschappij kreeg ik te maken met een veel hogere energierekening. Ik schoot acuut in de stress: waar haal ik dat geld vandaan. Gelukkig vond ik er wat op, daar ga ik verder niet op in in verband met mijn privacy. Ik heb me laten vertellen dat ik te maken heb met energie-armoede. Ja, ik probeer bewust mijn kosten laag te houden. En ja, dat betekent soms dat ik zo min mogelijk energie verbruik. Als mijn kinderen bij hun vader zijn, gaat bij mij de verwarming naar 15 graden. Ik kies steeds vaker voor een broodje, in plaats van een warme maaltijd. Ik was met de hand af en lucht mijn kleding liever even, in plaats van ze te wassen in de wasmachine. Natuurlijk let ik erop dat ik niet stink!
Het afgelopen jaar las ik steeds meer over energie-armoede. Ik ben me er bewust van dat het probleem groter is bij mij. Ik zou mijn totale financiële situatie moeten bekijken. En ik zou moeten bekijken wat ik in huis kan verbeteren om bijvoorbeeld, misschien zonder echt in te leveren, energie te besparen. Dat wil ik zeker, want ik vind energie besparen ook goed voor het milieu. Om te bekijken wat ik anders en beter kan doen, krijg ik nu een beetje hulp. En dat scheelt wel. Ik ga ervan uit dat het me straks ook in de portemonnee scheelt."
Wil je meer informatie over onze hulp of ons energie@alifa.nl? Mail dan naar energieloket. Met veel plezier beantwoorden je vragen en vertellen je meer over dit mooie vak!
Deze column is in 2022 verschenen in de wijkkranten Brinkpraat en Om de hoek gekeken.