Taalaanpak

Emir is een aanpakker

De stad Aleppo ken ik uit het nieuws. De stad waar altijd oorlog lijkt te zijn, dag en nacht. Emir komt er vandaan. Hij heeft er archeologie gestudeerd aan de universiteit. In 2015 kwam Emir vanuit Syrië naar Nederland. “Ik heb ook Marketing en Toerisme gevolgd hoor! ” Vertrouwde hij me toe toen ik hem voor het eerst sprak bij het Taalpunt in de bieb.

Hij vertelt enthousiast over zijn zoektocht naar werk. Enthousiast over zijn brede vakkenpakket, enigszins bedroefd over het vinden van een baan. Collega’s van Vluchtelingenwerk hebben hem goed geholpen. Veel dingen waren nieuw en ingewikkeld. De Nederlandse taal is erg lastig. Als Emir woorden met ‘uu’ uitspreekt of als ik hem ‘deur’ hoor zeggen, moet ik altijd een beetje glimlachen. Ik hou van taal, ook van de uitspraak van Emir.

Emir begon zijn inburgeringscursus. Dit vond hij erg fijn, omdat hij nu meer zelf kon begrijpen. Maar Emir wilde graag meer doen dan alleen naar school gaan. Hij zag dat er heel veel vluchtelingen naar Enschede kwamen die hulp nodig hadden. Daarom besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen om hen te helpen. En dat terwijl hij zelf nog geen jaar in Nederland woonde. Emir past in onze Twentse cultuur, het is een aanpakker.

Emir begon als tolk, omdat hij goed Arabisch en Engels spreekt. Al snel bedacht hij zelf een nieuwe functie: tolkencoördinator. Je kon bij hem terecht als je als maatschappelijk begeleider een tolk nodig had voor een gesprek, Emir regelde dat voor je. Ondertussen haalde hij zijn certificaat voor Staatsexamen B1. Door zijn vrijwilligerswerk leerde hij de taal namelijk nog sneller en beter.  In 2018 werd Emir zelf maatschappelijk begeleider, hij volgde hiervoor speciale cursussen.

Inmiddels is Emir 4 jaar in Nederland. Hij woont samen met zijn vrouw Hajar en hun lieve dochtertje Laila, die ze hier graag groot willen brengen. Ik heb regelmatig contact met hem. Ik probeer hem waar ik kan te helpen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Hulp bij de Nederlandse taal heeft Emir niet meer nodig. Hij denkt tegenwoordig zelfs in het Nederlands en komt daardoor soms niet meer op het Engelse woord. Hij heeft een goede basis voor taal gehad en leert nog continu bij door contacten met zijn buren op Stroinkslanden en andere mensen die hij ondertussen in Enschede heeft leren kennen. Ik help Emir bij zijn zoektocht naar werk. Emir wil zo graag. Hij is zelfstandig en ondernemend. Ook hij wil – net als ik – anderen helpen. Hij zoekt een sociale functie waar hij zijn kennis en ervaring nuttig kan blijven maken. Iets met vluchtelingen, coördinatie of als begeleider. Fulltime als het kan, want Emir wil graag een trotse hoofdkostwinner van het gezin worden. 

Ik leer veel van Emir en wat hij nu doormaakt. Hoeveel moeite het hem kost om een begin te krijgen aan zijn carrière in Nederland. Hoe graag hij wil, en blijft proberen. Niet voor niets werk ik bij een welzijnsorganisatie. Ik wil graag goed doen, dat komt van binnenuit. Ik hoop dat Emir binnenkort een baan vindt. Zodat ook hij nog meer goeds kan doen. Met mijn hulp, of op eigen houtje. Ondertussen blijf ik leren. Ook dat dit gezegde niet te begrijpen is als Nederlands niet je moedertaal is.

Hilde, taalcoördinator bij Alifa    

Er zijn geen verhalen gevonden.

Chat